A kikapcsolódás mindenkinek mást jelent

A kikapcsolódás mindenkinek mást jelent

Mindenki másképp szeret kikapcsolódni és feltöltődni. Vannak olyanok, akik előnyben részesítik a hoteleket, illetve a wellness szállodákat. Ők így tudnak kikapcsolódni egy hosszú hét után, hogy újult erővel kezdhessék a következő hetet. Viszont, vannak olyan emberek is, akik inkább az aktív kikapcsolódást választják pihenésként. Ilyenkor elmennek kirándulni, túrázni, sportolni vagy felfedezik a várost. Mindenkinek más válik be, éppen ezért az a fontos, hogy megtaláld, Te hogyan tudsz kikapcsolódni. Miután ez meg van, akkor már csak időt kell szánni rá.

Ha valakinek van a környezetében olyan ember, aki már csak az alkohol segítségével tud kikapcsolni, akkor ne kövessük az ő példáját. Az ilyen, függőséget okozó tevékenységeknek sosincs jó vége.

Amikor egy alkoholista eldönti, hogy le szeretne szokni és hajlandó is tenni érte, akkor elkezd alkoholelvonó intézmények után keresni a környezetében. Nagy valószínűséggel többet is fog találni, viszont meg szeretném ismertetni veled a Felépülők csapatát is.

Ha a hagyományos alkoholelvonó intézmények nem szimpatikusak számodra, akkor a Felépülők módszerét érdemes lehet jobban megismerned. Ők úgy gondolják, hogy az alkoholizmusból meggyógyulni nem lehet, viszont mindenkinek van lehetősége felépülni belőle. Innen is jött a nevük.

Ha valaki fel szeretne épülni az alkoholizmusából, mert eldöntötte, hogy újból józanul szeretné élni a mindennapjait, akkor neki nagy valószínűséggel a segítségére lehet a Felépülők programja.

Milyen programjuk van és miben más, mint a hagyományos addiktológiai foglalkozások?

A Felépülőknek van egy bentlakásos 28 napos programja, ahol egy szilárd keretrendszer és meghatározott szabályok segítik a programban résztvevőket, hogy az azonnal vágykielégülésnek minél jobban ellen tudjanak állni. Hiszen egy függőségtől szenvedő ember minél hamarabb hozzá szeretne jutni a függőség tárgyához, jelen esetben az alkoholhoz.

Ez a program nagy elhivatottságot igényel, hiszen 28 napon keresztül egyáltalán nem lesz a bentlakók közelében alkohol. Nyitottnak kell lenniük a változásra és a feladatokra egyaránt. A 28 nap alatt egyéni és kiscsoportos foglalkozásokon vesznek részt, ahol a csoportokat úgy alakítják ki, hogy hasonlóan motivált személyek alkosság. Ennek köszönhetően egy támogató közeg tud létrejönni, ahol a csoporttagok nem visszarántják egymást, hanem motiválják a másikat.

Megtanulhatják azt is, hogy hogyan kell újra józanul élni, mire van szükség a józan mindennapok során, mire számíthatnak, mire figyeljenek.

A program végére el lehet jutni arra a szinte, hogy a résztvevők képesek legyenek alkohol nélkül, józanul élni. Így ismét alkoholfüggőség nélkül élhetnek.

Milyen hatékonysággal működik ez a módszer?

Az alkoholizmus kezelése a 28 napos programmal 70-75%-os sikerességgel működik. Ez sokkal magasabb szám, mint a hagyományos addiktológiai módszereknél.

Valószínűleg ez annak is köszönhető, hogy a program végeztével ingyenes utógondozásra is van lehetősége az embereknek, hogy az eredmény tartós lehessen. Nem engedik el senkinek sem a kezét, mindenkit elkísérnek addig, amíg már tartósan józanul tudja élni a mindennapjait. Ilyenkor a nagyfokú sóvárgás már megszűnik.

Az alkoholizmus nem csak annak az életét nehezíti meg, aki már a függőjévé vált. Az alkoholista környezetében élők életét is megnehezítheti. Ha valaki már elhatározta, hogy változtatni szeretne és hajlandó tenni is érte, akkor a Felépülők csapata valószínűleg neki is tudnak segíteni.

Ha ismersz olyat, akinek szerinted segítség lehetne a Felépülők csapata, akkor ismertesd meg vele a programjukat. Többet szeretnél megtudni róluk, illetve a programjukról? Akkor a honlapjukon mindenről részletesen tájékozódhatsz.