Energetikai pályázat 2023 – vajon mik vannak kilátásban?

Energetikai pályázat 2023 – vajon mik vannak kilátásban?

Örömteli az a pillanat, amikor az embernek lehetősége adódik arra, hogy az évet olyasmivel zárja le, ami azt keretbe helyezi és megkoronázza. Szomorú, amikor az év végére is csak a hajtás marad és az embernek nem marad ideje magára, a szeretteire és egyáltalán arra, hogy végig gondolhassa, mi is történt az adott évben. Szerintem nagyon fontos dolog egy ilyen jellegű számvetés, hiszen az visz minket előre az utunkon, ha látjuk, hogy érdemes tovább taposni akár a járatlan ösvényt is, mert van eredménye. Ha ez az év végi szembenézés elmarad, akkor azért nehezebb az új évet új célokkal és kellő motivációval kezdeni. Mi többek között ezért is intézzük már jó ideje úgy a programot, hogyha tehetjük, akkor egy pihentető wellnessel zárjuk az évet, ami a munkát illeti. A Hotel Aquamarin pedig ebből a szempontból az egyik kedvenc helyünk, mert itt minden alkalommal úgy tudunk kikapcsolódni, hogy közben semmire sem kell odafigyelnünk, mert mindent „elénk tesznek”. Így marad idő és kapacitás az év eseményein gondolkozni, valamint a jövőn elmélkedni.

Családi életünk következő lépcsőfokát a házunk felújítása fogja adni, éppen ezért nem véletlen, hogy felmerült az a téma is a wellness hétvégén, hogy mindezt hogyan és miből teremtsük elő. Egyrészt, a vállalkozás hál’ Istennek egyre jobban működik, ezért nagyon nem aggódok azon, hogy ez a gyarapodás jövőre milyen ütemet vesz. Az viszont nagyon is érdekelne, hogy energetikai pályázat 2023 évében várható-e még valami. Mert hát már talán ’21 óta halogatják, hogy újra legyen valami ilyen jellegű pályázati lehetőség, amivel a háztartások energetikai fejlesztéseit támogatják. Persze ezek általában a háztartások elég kis részéhez jutnak el, de mégis, hátha tudnánk egy sikeres pályázatot leadni – nem bánnám, ha fele annyiba, vagy akár semennyibe se kerülne a napelemes rendszer, amit szeretnék felszereltetni. Sajnos konkrétumok továbbra sincsenek, csak az esélylatolgatás van.

Találtam egy oldalt, ahol egyébként szépen össze van szedve az elmúlt évek minden ilyen jellegű lehetősége. Ez a napelemrendszer.info oldal, ahol nyomon lehet követni, hogy korábban milyen lehetőségek voltak elérhetők az energetikai pályázást illetően. Ez azért lehet jó kiinduló pont, mert ebből látható egyfajta tendencia, hogy mikor, milyen ütemben lehet számítani ezekre a felhívásokra. Persze abból is lehet következtetni, hogy milyen ígéreteket tett a kormányzat az EU felé, hogy mennyivel fog növekedni az zöldenergia felhasználás Magyarországon és hogy ez milyen eszközökkel érhető el. Ha a háztartási szintig is le kell vinni ennek a felhasználását, akkor bizony valamivel ösztönözni kell a lakosságot, hogy költsenek erre. Márpedig a szaldós elszámolás beszüntetése nem mondható kimondottan ösztönző húzásnak.

A napelemrendszer.info-n nem csak arra vonatkozólag lehet bőséges információkat találni, hogy milyen pályázatok voltak megtalálhatók korábban a rendszerben, hanem arra is, hogy kikkel, milyen feltételekkel és nagyjából mennyiért lehet fotovoltaikus rendszert telepíttetni. Ez persze pont az elmúlt években eléggé hullámzó volt, de szerintem viszonyítási alapnak szintén hasznos az elmúlt időszak ismerete, vagy akár csak kifejezetten az elmúlt hónapokban megtalálható mozgás ismerete.

A korábbi években a napelemrendszer.info alapján az is látszik, hogy az átlagjövedelem alatt keresőknek komoly lehetőségeket biztosítanak. Ez azt is jelenti, hogy akár olyan támogatásokat is felvehettek az energetikai korszerűsítésre, hogy azt aztán nem is kellett visszafizetni – vagyis vissza nem térítendő támogatásként jutottak hozzá a fotovoltaikus rendszerhez. Nyilván ennek is megvan a maga árnyoldala, hogy vajon akinek ennyire nincs pénze, az egy utófinanszírozással működő pályázatnál ki tud-e pengetni előre „néhány” milliót napelemre. De ezt nem az én tisztem eldönteni. Különben is, papíron az is az átlag alatt él, aki a saját kft-jébe minimálbérre van bejelentve. De ez csak egy zárójeles gondolat persze.

Az energetikai pályázat 2023-ban tehát valószínűleg már nem várat magára tovább, hiszen valahogy muszáj lesz felzárkóztatni a magyar háztartásokat fenntarthatóság szempontjából. Vannak ugyanis EU-s irányelvek és célszámok, amiktől még aztán meglehetősen messze vagyunk. Márpedig ahhoz, hogy minden támogatás lehívható legyen, muszáj lesz belehúzni, éppen ezért tényleg remélem, hogy ha az idei évben már nem is, de legalább a következő első negyedévében lehetőség lesz már energetikai pályázatot beadni. A napelemrendszer.info oldalát minden esetre úgy látom, hogy érdemes nyomon követni, mert itt folyamatosan frissülnek a hírek és mindent feltöltenek, ami éppen aktuálisan van a hazai energetikai fejlesztések színterén.

Aki egyébként csak szimplán szeretne egy kicsit tisztábban látni a napelemes rendszerek működésével és megtérülésével kapcsolatban, amíg nem lesz új pályázat, annak is ajánlom a napelemrendszer.info oldalát. Itt ugyanis nem pusztán a pályázatokkal kapcsolatosan lehet mindenféle híreket találni, de magával az egész rendszer műszaki hátterével kapcsolatban is. Szóval aki még csak beszálló szinten van a napelemes témakörbe, az is jól teszi, hogyha a napelemrendszer.info-t olvasgatja, mert itt az energetikai pályázat 2023 és 24-es lehetőségei mellett a miértekre és hogyanokra is választ kaphat az érdeklődő.

Hosszasan írnak többek között arról, hogy Magyarország egyébként földrajzilag milyen adottságokkal bír a napenergia felhasználása szempontjából. Elárulom most röviden: közepes adottságokkal! Egy évben az átlagos napfénytartam valahol 1800-2200 óra között mozog, amiről mindenféle adatot találhattok a neten is. Ez nem kiemelkedő, mégis annak köszönhetően, hogy az időjárásunkban a 4 évszak megtalálható, de egyik sem mutat kiugró csúcsokat, jó esélyekkel indulunk neki a napenergia hatékony felhasználásának. A napelemrendszer.info-n erről még további részleteket is megtalálhattok, például azt is, hogy Németországban ennél egyébként rosszabbak a napsütéses értékek, mégis, az országban már képesek az energiaigényük 40%-át megújuló energiaforrásokból fedezni – kifejezetten itt a napelemekre gondolok.

Továbbá olyan kérdéseket is részletesen tárgyal a napelemrendszer.info szerkesztő csapata, amelyek mindenkit érdekelnek, akik csak napelemben gondolkodnak – akár még csak elméleti síkon is. Először is legfőképp az a kérdés merül fel mindenkiben, hogy jó dolog ez a zöld energia, de igazából megéri? Valóban elérhető a nullás villanyszámla és az önfenntartás? Ezekre a kérdésekre viszont már nem szeretnék én választ adni, erre ott van a napelemrendszer.info sokkal szakmaibb tárgyalása a témában.

Remélem, hogy a gondolataim nálatok is elindítottak újabbakat a megújuló energiaforrások felhasználását illetően, mert bárhogy is legyen, hosszú távon biztos, hogy a zöld út az egyetlen. Az energetikai pályázat 2023 nagy kérdése marad, gondolom itt az év utolsó másfél hónapjában már nagy megfejtések nem várhatók. Az viszont tényleg bizonyos, hogy jövőre már valaminek történnie kell, mert lépéseket kell tenni a zöldítés irányába – háztartási szinteken is. Ha szeretnétek ebben a kérdéskörben követőben maradni és rögtön az első információk felröppenésével együtt értesülni a legújabb lehetőségekről, akkor ajánlom, hogy rakjátok be könyvjelzőnek a napelemrendszer.info oldalát, ahol minden ilyenről szó esik majd, ha eljön az ideje.