Mindig hasznos az alapos kellősítés

Mindig hasznos az alapos kellősítés

A hétköznapokban is jöhetnek szembe olyan kihívások, amikre sokan nincsenek felkészülve. Egy otthon körül gyakran akad valamilyen teendő, mint például felújítás, vagy éppen bővítés. Ezen alkalmak során érdemes mindig figyelni a részletekre és lehetőleg magas minőségű technológiát alkalmazni. Egyértelműen ide tartozik a kellősítés, ami egy, a vízszigetelés során elvégzendő műveletet fed le. Sok évtizeddel ezelőtt, gyakran teljesen kihagyták ezt az eljárást.

Tény, hogy a kellősítés főként a beton használatának elterjedésével került előtérbe. Azon épületeknél, ahol a falak gyakran közvetlenül a talajra kerültek lefektetésre, illetve vert falból, vagy vályogból épültek, elég ritkán voltak szakszerűen szigetelve. A helyzet viszont változott és így ma már kihagyhatatlan folyamatról van szó.


Miért fontos a kellősítés?


A kellősítés voltaképpen nem más, mint egy alapozás, csak ez esetben nem mész, gipsz, vagy cement alapú készítményeket használnak, hanem leginkább bitumen jellegűt. Ez egy néhány, általbán 4 mm vastag réteg, amit felvihetnek ecsettel, hengerrel, esetleg géppel.

A beton egy alapvetően szivacsos jellegű anyag, ami folyamatosan porlik, ha a felülete nincs kezelve. Ilyen formában a kellősítés gondoskodik róla, hogy le legyenek kötve az apró porszemcsék, de ugyanakkor a kisebb repedések kitöltését szintén elvégzi. Amint megszilárdult, a vízzáró réteglemezek átlapolva kerülhetnek rá, majd lánghegesztéssel történik meg ezek összeolvasztása, aminek következtében egy egységes felület alakul ki, amin már biztosan nem fog keresztülszivárogni a nedvesség. A kellősítés tehát kulcsfontosságú tényező.